Відділ освіти Хустської районної державної адміністрації

Як не захворіти на коронавірус…

 Коронавірус – це тип вірусу. Як група, коронавіруси поширені в усьому світі. COVID-19 – це новий штам коронавірусу, вперше ідентифікований у місті Ухань, Китай, у січні 2020 року. Інкубаційний період COVID-19 становить від 2 до 14 днів. Це означає, що якщо людина почувається добре через 14 днів після контакту з кимось із підтвердженим коронавірусом, – вона не заразилася.

 

ОЗНАКИ ТА СИМПТОМИ COVID-19

Після контакту з інфікованим COVID-19 протягом 14 днів можуть з’явитися такі симптоми:

•кашель

•задишка (ускладнене дихання)

•лихоманка (гарячка)

Як правило, ці інфекції можуть викликати більш важкі симптоми у людей з ослабленою імунною системою, людей похилого віку та тих, хто має хронічні захворювання: діабет, рак та хронічні захворювання легень.

Які ускладнення?

Серед ускладнень лідирує вірусна пневмонія. Погіршення стану при вірусній пневмонії відбувається швидкими темпами, і у багатьох пацієнтів вже протягом 24 годин розвивається дихальна недостатність, що вимагає негайної респіраторної підтримки з механічною вентиляцією легенів.
Вчасно розпочате лікування сприяє полегшенню ступеня тяжкості хвороби.

Як розповсюджується COVID-19

Із того, що нам відомо про інші коронавіруси, поширення COVID-19 найімовірніше відбудеться при тісному контакті (менше 2 метрів) із зараженою людиною. Цілком ймовірно, що ризик збільшується, чим довше хтось має тісний контакт із зараженою людиною.
Респіраторні секреції, що утворюються, коли заражена людина кашляє або чхає, що містить вірус, швидше за все, є основними способами поширення хвороби.
Є 2 основні способи поширення COVID-19:

•інфекція може поширитися серед людей при близькому контакті з зараженими (в межах 2 метрів) або, можливо, може потрапити в легені.

•також можливо, що хтось може заразитися, торкнувшись поверхні, предмета чи руки зараженої людини, зараженої дихальними виділеннями, а потім торкнувшись власного рота, носа чи очей (наприклад, доторкнувшись до ручки дверей чи потискуючи руки і потім торкаючись власного обличчя).

Вірус не живе на поверхні довше 72 годин.
Наразі є мало доказів того, що люди, які не мають симптомів, заразні для інших.

Як довго вірус може виживати

Тривалість виживання будь-якого респіраторного вірусу залежатиме від ряду факторів, наприклад:

•   на якій поверхні знаходиться вірус;

•   чи не піддається впливу сонячних променів;

•   перепадів температури і вологості;

•   вплив засобів для чищення.

За більшості обставин кількість інфекційного вірусу на будь-яких забруднених поверхнях, ймовірно, значно зменшиться за 72 години.
Як тільки подібні віруси потрапляють на руки, вони виживають дуже короткий час. Регулярне очищення твердих поверхонь і рук допоможе зменшити ризик зараження.

Регулярно мийте руки

Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх із милом.
Навіщо це потрібно? Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісним засобом або миття їх із милом вб’є його.

Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни

При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісних антисептиком або мийте їх водою з милом.
Навіщо це потрібно? Прикривання рота і носа при кашлі та чханні дозволяє запобігти поширенню вірусів та інших хвороботворних мікроорганізмів. Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс і рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, а потім на предмети або людей, до яких ви торкаєтеся.

Дотримуйтесь дистанції в громадських місцях

Тримайтеся від людей на відстані як мінімум 1 метра, особливо якщо у них кашель, нежить і підвищена температура.
Навіщо це потрібно? Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє респіраторною інфекцією, такою як COVID-19, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом при вдиханні повітря.

По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот

Навіщо це потрібно? Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути присутній вірус. Торкаючись руками, що можуть містити інфекцію, до очей, носа або рота, можна перенести вірус зі шкіри рук в організм.
При підвищенні температури, появи кашлю й утруднення дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою.
Якщо ви відвідували країни, у яких виявлено випадки захворювань на COVID-19, або тісно спілкувалися з кимось, у кого після поїздки до таких країн спостерігаються симптоми респіраторного захворювання, повідомте про це медичному працівнику.
Навіщо це потрібно? Підвищення температури, кашель і утруднення дихання вимагають негайного звернення за медичною допомогою, оскільки можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням. Симптоми ураження органів дихання, у поєднанні з підвищенням температури, можуть мати найрізноманітніші причини, серед яких, у залежності від здійснених пацієнтом поїздок і його контактів, може бути COVID-19.
Якщо у вас легкі респіраторні симптоми і ви не відвідували країни, у яких виявлено випадки захворювань на COVID-19.
Якщо у вас спостерігаються слабо виражені симптоми захворювання органів дихання і ви не відвідували країни, у яких виявлено випадки захворювань на COVID-19, вам слід ретельно дотримуватися елементарної респіраторної гігієни і гігієни рук і, по можливості, залишатися вдома до одужання.
У якості загальних запобіжних заходів дотримуйтеся звичайних правил гігієни при відвідуванні продуктових ринків, де продаються живі тварини, м’ясо і птиця або інші продукти тваринного походження.
Після дотику до тварин або продуктів тваринного походження регулярно мийте руки чистою водою з милом; не торкайтеся руками до очей, носа або рота; уникайте контактів з хворими тваринами і не чіпайте зіпсовані продукти тваринного походження. Категорично уникайте будь-яких контактів з іншими тваринами на території ринку (бродячими котами або собаками, гризунами, птахами, кажанами). Уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинами тваринного походження на підлозі або інших поверхнях у магазинах або ринкових павільйонах.
Не вживайте в їжу сирі або такі, що не пройшли належну термічну обробку, продукти тваринного походження.
Відповідно до правил забезпечення безпеки продуктів харчування, особливу обережність слід проявляти при поводженні з сирим м’ясом, молоком або органами тварин, щоб уникнути перехресного забруднення продуктами харчування, які не пройшли термічну обробку.

Як правильно носити медичну маску?

Медичні маски мають різну конструкцію. Вони можуть бути одноразовими або можуть застосовуватися багаторазово. Є медичні маски, які слугують 2, 4, 6 годин. Вартість цих масок різна, через різну просоченість. Але не можна весь час носити одну і ту ж маску, тим самим ви можете інфікувати двічі самі себе. Яким боком всередину носити медичну маску – неважливо.
Щоб убезпечити себе від зараження, вкрай важливе значення має як правильно її носити:

-маска повинна ретельно закріплюватися, щільно закривати рот і ніс, не залишаючи зазорів;

-намагайтеся не торкатися поверхонь маски при її знятті, а якщо ви її торкнулися, ретельно вимийте руки з милом або спиртовим засобом;

-вологу або відвологлу маску слід змінити на нову, суху;

-не використовуйте вдруге одноразову маску;

-використану одноразову медичну маску слід негайно викинути. При догляді за хворим, після закінчення контакту з хворим, медичну маску слід негайно зняти. Після зняття маски необхідно негайно і ретельно вимити руки.

Маска доречна, якщо ви перебуваєте в місці масового скупчення людей, у громадському транспорті, а також при догляді за хворим, але вона недоречна на відкритому повітрі.
Під час перебування на вулиці корисно дихати свіжим повітрям, а тому маску надягати не варто.
Разом із тим, медики нагадують, що цей одиночний захід не забезпечує повного захисту від захворювання. Окрім носіння маски, необхідно дотримуватися інших профілактичних заходів.
На робочому місці необхідно передбачити введення додаткових перерв у робочому графіку для провітрювань та здійснення поточної дезінфекції приміщень

І. Ільницька,
методист обласного методичного кабінету
(БЖД населення) НМЦ ЦЗ та БЖД
Закарпатської області



« повернутися до списку новин